Személyiségtípusok, akikkel munkád során találkozol...

2020.02.27

Jó tisztában lenni a különbségekkel, mert a kommunikációdat a különféle emberek igényei szerint tudod alakítani, így nem nekik kell alkalmazkodniuk a te stílusodhoz.

Hogy egyszerűbb legyen megérteni a különböző személyiségtípusokat, 4 színnel jelöljük őket az oktatás során, Tom "Big Al" Schreiter módszerét alkalmazva. Schreiter úr jól ismert és sikeres előadó a szakmánkban.

Piros: (Hivatalos, uralkodó vonások)

A piros személyiségek szeretnek másokat irányítani és szeretik a versenyt is. Általában azt szeretik, ha más emberek dolgoznak nekik, illetve ha a főnök vagy vezető szerepét tölthetik be a csapatban. A pénz és siker számukra gyakran erősen motiváló, ezért érdemes nekik már igen hamar bemutatni, milyen pénzügyi lehetőségek vannak az üzletben. Gyakran szeretik kimutatni, mennyire sikeresek, továbbá mások néha arrogánsnak, felületesnek és egy kicsit figyelmetlennek látják őket. Ugyanakkor mindig az adott feladatra koncentrálnak és nagyon eredményorientáltak.

Kék: (Fesztelen és uralkodó vonások)

A kék személyiségek szeretik a partikat, a szórakozást és a kalandot. Fürdenek a reflektorfényben, amikor minden tekintet rájuk szegeződik. Nemigen szeretnek részletekkel foglalkozni, könnyen elegük lesz a túl sok tényből és a szervezésből. Tipikusan az emberek iránt érdeklődnek, általában nagy a baráti körük, és nem jelent problémát számukra, hogy másokkal összeismerkedjenek. A pénz motiválja őket, de még ennél is érdekesebb számukra, mennyire szórakoztató az a dolog, amiben részt vesznek. Most akarják látni az eredményeket, nem a jövőben... lehetőleg már tegnap!

Zöld: (Hivatalos és simulékony vonások)

A zöld személyiségek szeretik a szervezettséget, a tényeket és a részleteket. Általában sokat kérdeznek, rendszerint sok információra van szükségük egy döntés meghozatala előtt. Mindent kielemeznek, és inkább a túl sok információt szeretik, mint a túl keveset. Ritkán csatlakoznak az üzlethez az első találkozón, mert gondolkodási időre van szükségük, illetve rendszerint sok utánkövető találkozóra is, mielőtt döntenének. Gyakran úgy látják őket, hogy kicsit visszafogottak az elején, ugyanakkor hihetetlenül hűségesek, ha valami iránt egyszer elkötelezték magukat.

Sárga: (Fesztelen és simulékony vonások)

Ez a személyiség IMÁD csapatban dolgozni: jobban szeret másokkal együtt tevékenykedni, mint egyedül. A kapcsolatok rendkívül fontosak számára. Nem gond neki, hogy "kitegye a lelkét" azért, hogy más sikeres legyen. Általában sokkal többet fog tenni azért, hogy mások sikeresek legyenek, mint a saját érdekében. Nem kedveli a konfrontációt, azt viszont igen, ha mindenki szereti. Általában olyan foglalkozást választ, ahol gondoskodhat másokról, továbbá nagyon sokat foglalkozik a saját és más emberek érzéseivel. Gyakran az egészség, a család és a biztonság a legfontosabb számára. Hűséges és rendkívül jó abban, hogy a csapatot támogassa.

Te melyik személyiségtípus vagy?  Én zöld vagyok.