Tudtad? Az állatok mit szenvednek még eljutnak a boltba

2020.02.23

A probléma, hogy a modern, tömeges állattartás károsítja a környezetet. Ezen túlmenően az állatok számára kínzást jelent, mert az állattartók messze nem követik a törvényi előírásokat.

🐔A tyúkok például nem viselkedhetnek szabadon, hanem büdös, szűk ketrecekbe zárják őket, levágják a csőrüket, majd összekötözött lábbal szállítják a vágóhídra, ahol egy gép vágja le a fejüket.

🐄🐂 A marhákat kasztrálják, megbélyegzik, levágják a szarvukat, szintén érzéstelenítés nélkül. Utána szűk helyen, fajuktól idegen táplálékon tartják, és többek között növekedési hormonnal és fűrészporral etetik őket, amíg el nem érik a vágósúlyt. Hasonló szűk helyen tengődnek a disznók is, kasztrálják őket, levágják a farkukat és összekapcsolják a fogukat, hogy ne sebezzék meg egymást. Szintén hormont, és ha megbetegszenek, antibiotikumot kapnak.

Hústól betegek lehetünk

A húsban természetesen vannak fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok - de számtalan egészségtelen anyag is: vegyszerek, hormonok, antibiotikumok, nehézfémek, dioxin. De nemcsak ezek az egyébként tiltott anyagok teszik egészségtelenné a húst, hanem néhány természetes alkotóeleme is. Ezek főleg akkor válnak egészségtelenné, ha túl sokat eszünk belőlük. A heti javasolt adag 300-600 g lenne.

🥩 Az úgynevezett EPIC-vizsgálat (a rák és a táplálkozás európai prospektív vizsgálata) 1992 óta követi nyomon jó félmillió EU-állampolgár étkezési szokásait. A vizsgálat eredményei szerint napi 100 g disznó-, marha-, borjú- vagy bárányhús fogyasztása 49 százalékkal növeli a bélrák kialakulásának veszélyét, míg napi 100 g felvágott, szalonna vagy sonka 70 százalékkal.

☝🏻️A hús purint tartalmaz, amely a szervezetben húgysavvá bomlik le, és a veséken át választódik ki. A húgysavkristályok lerakódnak az ízületeiben, és ezzel kialakul a köszvény.

☝🏻️Egy másik kockázatos anyag a húsban a koleszterin, amely lerakódik az érfalon, érszűkülethez és szív- és keringési betegségekhez vezetve. A húsban található nagy mennyiségű zsírsav, közülük is az arachidonsav nagyon veszélyessé válhat. A szervezet olyan gyulladáskeltő anyagokat produkál, amelyeknek allergia, neurodermatitisz, reumatoid artritisz, migrén lehet a következménye.